Ισχυροποίηση των Κέντρων Πρόληψης από την Πολιτεία

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων το διοικητικό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» μοίρασαν ημερολόγια, τα οποία περιείχαν τις δραστηριότητες του Κέντρου και ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο, σε μια προσπάθεια υπενθύμισης της παρουσίας του στην περιοχή.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι Κομοτηναίοι, που περνούσαν με μεγάλη συχνότητα από το κέντρο της πόλης, κοντοστέκονταν για να πάρουν το ημερολόγιο, ενώ δεν ήταν λίγοι που ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στο έργο του «Ορφέα».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε το ‘παρών’ και τις ημέρες των γιορτών», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου κ. Γκάρο Εσαγιάν και αναφέρθηκε στο πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα κέντρα πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο. «Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίλυση αυτού του ζητήματος», τόνισε ο κ. Εσαγιάν και κάλεσε την Πολιτεία να ισχυροποιήσει τα Κέντρα, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν ανταποδοτικό έργο, με έμφαση την εκπαιδευτική κοινότητα. «Να σταματήσουν οι συνεργασίες με τα Μνημόνια και να γίνει μια πάγια αναγνώριση της παρουσίας των κέντρων στη δημόσια εκπαίδευση».

Να σημειωθεί, ότι, ενώ στη Ροδόπη, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία του Κέντρου με την εκπαιδευτική κοινότητα όλων των βαθμίδων, εντούτοις αυτό δεν παρατηρείται σε όλες τις περιοχές της χώρας. «Τα μνημόνια ενεργοποιούνται, όποτε και εάν το επιθυμούν οι κατά τόπους διευθύνσεις», σημείωσε ο κ. Εσαγιάν, υπογραμμίζοντας ότι παρατηρείται μια δυσκολία συνεργασίας από την πλευρά των εκπαιδευτικών στους φορείς που βρίσκονται «εκτός» του υπουργείου Παιδείας. «Ωστόσο, η πρόληψη έχει να κάνει με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κι επιτέλους θα πρέπει να το αντιληφθεί η εκπαιδευτική κοινότητα», επεσήμανε. Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν Κέντρα πρόληψης στην Ελλάδα, τα οποία δεν μπαίνουν μέσα στα σχολεία…

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου σημείωσε την καλή πορεία του «ΟΡΦΕΑ» στη Ροδόπη, επεσήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις από τους δήμους δεν έρχονται με ευκολία, βάσει της σύμβασης που έχει συναφθεί, πρόσθεσε ωστόσο, ότι η νομαρχία επεμβαίνει δραστικά, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του, σε ετήσια βάση.

Η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζεται και επεκτείνεται και με το πρόγραμμα που υλοποιείται στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού, όπως τόνισε ο κ. Εσαγιάν η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. «Θεωρούμε ότι είναι καλό να παρέμβουμε σε αυτό το επίπεδο και να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς γενικότερα, σε ζητήματα πρόληψης που αφορούν στην καλύτερη επικοινωνία μέσα στην οικογένεια», επεσήμανε

Παράλληλα, μια νέα συνεργασία ξεκινά με την Αστυνομία, που αναφέρεται στους σπουδαστές της Σχολής Αστυφυλάκων με ένα πρόγραμμα που αναφέρεται στην επιμόρφωση για τα ζητήματα των ναρκωτικών.

Ελευθερία Μούκανου

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε