Eπι του θεματος 1/4/2008

 Σε λίγες μέρες θα έχουμε τη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών, εκλογές που από όσο θυμάμαι από παλιά θεωρούνται πρόκριμα των τάσεων επικράτησης, σε αυτή τη ίδια την κοινωνία, μια που οι φοιτητές αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι της.

Τον καιρό των επαναστάσεων και των διαδηλώσεων, τον καιρό της παντοδυναμίας του ΚΚΕ στα Πανεπιστήμια, ήρθε να διαδεχθεί η νοοτροπία του πολεμώ και μάχομαι, αρχικά για τα δικά μου δικαιώματα και μετά για τα δικαιώματα της Νικαράγουας και της Κούβας.

Επικράτησε λοιπόν η τάση της διεκδίκησης καλύτερων, και περισσότερο υψηλόβαθμων σπουδών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαγγελματικής επικράτησης στις δύσκολες συνθήκες ανταγωνισμού που θα δημιουργούσε το άνοιγμα της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την άνοδο της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία υποβοήθησε και η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ που λόγω των συνεχόμενων σκανδάλων απωθούσε την νεολαία μας, η οποία ζητούσε πιο χειροπιαστές προτάσεις ανανέωσης του σκηνικού.

Οι ανεξάρτητες κινήσεις από την άλλη μεριά πάντα υπήρχαν στο προσκήνιο και στηριζόταν από μια μεγάλη ομάδα φοιτητών που πίστευαν στον ακομμάτιστο συνδικαλισμό.

Βέβαια εκεί ίσχυε το έτσι χωρίς πρόγραμμα, αλλά υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τους φοιτητές.

Πολλές φορές οι ανεξάρτητες προτάσεις επικρατούσαν και κατά πλειοψηφία στα διάφορα τμήματα μια που οι φοιτητές θεωρούσαν πως η άποψη των ανεξάρτητων εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα τους.

Η αλήθεια είναι ότι φοιτητικό κίνημα κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

Οι φοιτητές αποτελούσαν εύκολο στόχο για τον κάθε πολιτικό χώρο και τις επιδιώξεις του.

Το σίγουρο είναι πως καταλήγαμε κάθε χρόνο, η κάθε παράταξη, να εκδίδει τα δικά της αποτελέσματα για να επικυρώσει τη κυριαρχία της στον χώρο όσο για την επίδραση όλων αυτών στην βελτίωση των σπουδών, ήταν ελάχιστη.

Οι φετινές εκλογές έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την μια ετοιμάζονται οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να πραγματοποιηθούν μέσα στην Άνοιξη.

Οι μεταβολές αυτές σίγουρα θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα θετικά ή αρνητικά θα το δούμε.

Από την άλλη μεριά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν πολιτικά θα εκφραστεί στις εκλογές η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και σε πιο ποσοστό, δεδομένου ότι οι ηλικίες αυτές είναι που δίνουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης στο συγκεκριμένο κόμμα.

Σε θέσεις μάχες λοιπόν, με ζητούμενο κατά την δυνατό καλύτερη λειτουργία των Πανεπιστήμιων, την προώθηση της έρευνας και την ανάδειξη των νέων ειδικοτήτων που έχουν περισσότερες πιθανότητες ευρέσεως εργασίας.

Σε μια εποχή πιο δύσκολη από ποτέ η γνώση δεν μπορεί να είναι μόνο αυτοσκοπός, αλλά πρέπει να γίνεται σύνδεση της με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε